Nood- en vluchtwegverlichting is geen overbodige luxe. Alles behalve! Daarom zijn appartementsgebouwen met een Vereniging van Eigenaren beschikken vaak voorzien van noodverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes (trappenhuis, lifthallen, parkeergarage, enzovoorts). Natuurlijk moet die noodverlichting goed functioneren. Periodieke controle is daarom nodig. Voor deze periodieke controle geldt een zorgplicht. Bovendien kan een niet functionerende noodverlichting leiden tot een levensgevaarlijke situatie Een goed functionerende noodverlichting wordt automatische ingeschakeld als de stroom uitvalt (bij een calamiteit als een brand kan de stroom uitvallen). Dankzij de noodverlichting kunnen bewoners tijdens een calamiteit toch de weg naar buiten vinden. Bedenk dat ze zonder een goed werkende noodverlichting als ratten in de val zitten. Helaas komt het nog voor dat er VvE’s zijn welke kennelijk nog niet overtuigd zijn van het belang van een goed functionerende noodverlichting, waarbij onderhoud en controle een ondergeschoven kindje is.

Aangeven nooduitgang en verlichten van vluchtwegen

Ongetwijfeld heeft u wel eens noodverlichting gezien. Noodverlichting wordt gebruikt om de nooduitgangen aan te geven in gebouwen waar zich veel mensen bevinden (bioscoop, warenhuis, enzovoorts). Hiervoor gebruikt men de bekende groene pictogrammen. Bovendien wordt noodverlichting gebruikt om de vluchtwegen aan te geven. Bij stroomuitval functioneert de noodverlichting wel, omdat de armaturen zijn voorzien van een (nood)accu.

De verplichte nood- en vluchtwegverlichting moet goed worden onderhouden

Voor de periodieke controle geldt een zorgplicht. Deze zorgplicht wordt vermeld In het Bouwbesluit 2012. De VvE dient het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. In het Bouwbesluit 2012 is daarover te lezen in artikel 1.16.

De VvE moet de nood- en vluchtwegverlichting adequaat onderhouden

In het bouwbesluit 2012 staat dus ook dat de noodverlichting en vluchtweg verlichting adequaat moet worden onderhouden. Dit onderhoud moet voldoen aan bepaalde normen? Welke? De inspectierichtlijn ISS079 is een norm voor de inspectie en het onderhoud, terwijl er voor de noodverlichting die de vluchtwegen verlicht moet worden voldaan aan de Europese normen NEN-EN 50172. Volgens de normen moet de noodverlichting ieder jaar worden gecontroleerd. Bovendien moeten de accu’s in de noodverlichtingsinstallaties na vijf jaar worden vervangen. Heeft uw VvE advies nodig over de noodverlichting? Neemt u dan eens vrijblijvend contact op met één van onze bouwkundigen.

Voor een VvE mag een calamiteit geen onverwachte gebeurtenis zijn

Als VVE-beheerder of als VvE bestuurder kunt u niet alle calamiteiten voorkomen, want calamiteiten als brandjes, stroomuitval, enzovoorts gebeuren altijd plotseling. Het is van groot belang om als VvE goed om te weten wat je moet doen bij een calamiteit. Dankzij goede voorzorgsmaatregelen kunnen de bewoners het gebouw tijdens een calamiteit veilig en tijdig verlaten. Zo kan hoogstwaarschijnlijk ook worden voorkomen dat er gewonden vallen. Belangrijk is om te weten is dat gewonden waarschijnlijk niet zonder gevolgen zal blijven wat betreft de aansprakelijkheid van de VvE. Wanneer? Als blijkt dat de VvE onvoldoende aandacht heeft besteed aan het onderhoud en de controle van de noodverlichting. Bovendien zou dit ook problemen kunnen opleveren wat betreft de verzekering van de VvE. Wellicht wordt de schade niet vergoed? Of dat zo is? Raadpleeg hiervoor de polis van de verzekering.

Wat is het verschil tussen nood- en vluchtweg verlichting?

Het onderscheid zit er in dat de vluchtwegverlichting met de bekende groene pictogrammen de vluchtweg aanduiden, en de noodverlichting soms apart soms gecombineerd in de verlichtingsarmaturen zijn aangebracht die gaan branden als de verlichting bij stroomuitval. Zowel de vluchtwegverlichting als de noodverlichtingsarmaturen zijn uitgerust met accu’s die zorgen ervoor dat de verlichting lang genoeg blijft branden als de stroom uitvalt. Beide dienen dus goed onderhouden te worden.