MJOP – meerjarenonderhoudsplan nodig voor uw VvE?

Het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) biedt een duidelijk overzicht van de onderhoudstaken die de komende jaren in het gebouw uitgevoerd moeten worden. Het team van 24/7 VvE Beheer staat voor u klaar om u te helpen bij het opstellen en bijhouden van het MJOP.

Vraag direct een offerte aanOf bel ons 085 060 38 39

Meerjarenonderhoudsplan op laten stellen

 MJOP – meerjarenonderhoudsplan laten opstellen voor uw VvE? Onze bouwkundigen kunnen u adviseren.

Wist u dat de helft van de vereniging van eigenaren te weinig spaart? Een te laag budget leidt al snel tot achterstallig onderhoud. Iets dat weer van invloed is op uw gebouw en indirect op uw leefomgeving. Om deze reden wil de overheid dat elke vereniging jaarlijks een verplichte minimale reservering doet voor het onderhoud van het gebouw. Elke vereniging dient dan ook per 1 januari 2018 een apart reservefonds te hebben (op een afzonderlijke betaal- en/of spaarrekening) welke bestemd is voor groot onderhoud.*

Goed onderhoud zorgt ervoor dat u comfortabel woont. Samen met alle andere eigenaren bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van het appartementencomplex. Natuurlijk wilt u niet voor onvoorziene kosten voor de VvE komen te staan. Met een goede, duidelijke onderhoudsplanning verlaagt u de onvoorziene kosten. Een overzichtelijk meerjarenonderhoudsplan, oftewel een MJOP, is dan ook van belang voor de vereniging van eigenaren.

Door het opstellen van het MJOP en de uitvoering ervan, ontstaat er geen achterstallig onderhoud binnen en buiten het (woon)gebouw. Het gebouw blijft er dan representatief uitzien zonder onnodige hoge herstelkosten.

Hierdoor maakt u het aantrekkelijk voor nieuwe eigenaren, met een relatief lage VvE bijdrage. De onderdelen onder gemeenschappelijk onderhoud vallen zijn onder meer:

Door het opstellen van het MJOP en de uitvoering ervan, ontstaat er geen achterstallig onderhoud in de gemeenschappelijke ruimtes. Het gebouw blijft er dan representatief uitzien. Hierdoor blijft de huizenwaarde ook stabiel. De onderdelen onder gemeenschappelijk onderhoud vallen zijn onder meer:

  • Dakbedekking, (jaarlijkse controle ter voorkoming van lekkages of andere ongemakken, veiligheid e.d.) lift onderhoud (veiligheid)
  • Vloeren, zoals vloerbedekking maar de ook de galerij;
  • Gevels (voegwerk, of gevels die geschilderd zijn)
  • Schilderwerk, reinigen en waxen van de kozijnen, ramen en deuren (esthetica, maar ook functioneel onderhoud), maar ook hang- en sluitwerk
  • Controle op PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen)
  • Constructieve veiligheid (zoals betonschades)
  • Nood- en vluchtweg verlichting (brand veiligheid)

Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op basis van de NEN 2767

De Nen 2767 is opname methodiek die is vastgelegd en landelijk wordt toegepast. Dit is ingevoerd omdat er nogal wat verschillen ontstonden in de opname en de te bepalen conditiescore. Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) biedt een duidelijk overzicht van de onderhoudstaken die de komende jaren uitgevoerd moeten worden. Het geeft een planning aan voor het onderhoud en de renovaties van zowel de buitenschil als de gemeenschappelijke ruimtes in uw appartementencomplex. In het MJOP staat duidelijk omschreven wanneer welke onderhoud plaats zou moeten vinden en wat de geprognosticeerde kosten hiervan zijn. Zo weet de VvE precies welke bedrag er maandelijks gereserveerd moet worden voor het onderhoud van het complex. Het reservefonds beschikt dan over voldoende geld.

Uw gebouw wordt ieder jaar door de bouwinspecteur gecontroleerd tijdens de jaarlijks schouw. Tijdens deze controle kunnen er weer nieuwe zaken worden opgemerkt. Zo kan het zijn dat de kozijnen aan de zonkant eerder een schildersbeurt nodig hebben dan de andere gevels. Daarnaast krijgt u advies over allerhande zaken die met het gebouw te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld brandveiligheid of energie besparende adviezen. Het is dan ook van belang om het MJOP 3 jaarlijks te laten updaten.

Technisch en bouwkundig beheer

Advies of hulp nodig bij het opstellen van het meerjaren onderhoudsplan? Dan staat het team van 24/7 VvE Beheer voor u klaar. Wij helpen uw vereniging graag bij het opstellen en bijhouden van uw MJOP. Zo heeft u een duidelijk inzicht in de het uit te voeren onderhoud die er op korte en lange termijn nodig zijn. Daarnaast verzorgen wij ook voor de bouwinspecties en het contractbeheer. Maar ook bijvoorbeeld bij de begeleiding van groot onderhoud.  U kunt bijvoorbeeld alleen het complete technische en bouwkundige beheer uit handen geven of samen met alle dagelijkse taken, zoals het administratieve, financiële, juridische en bestuurlijke takenpakket.

Wat is een reservefonds?

Voor elke VvE is het verplicht om een reservefonds te hebben voor het onderhoud van het complex. Dit kan bijvoorbeeld het onderhoud zijn aan het dak, de liften of de gevel. Leden van de vereniging van eigenaren moeten er samen voor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is voor het onderhoud. Hiervoor kan het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan een uitgangspunt zijn.

*Bron: Rijksoverheid