Natuurlijk vindt ook uw VvE het van belang om te besparen op het energieverbruik. In een appartementengebouw zijn veel lichtpunten. Verlichting brandt niet zelden 24 uur per dag. De huidige verlichting kan vaak worden vervangen door led-verlichting. Zo kan veel energie worden bespaard. De energierekening wordt aanmerkelijk lager.

Een energiezuinige galerijverlichting met LED lampen

Wellicht is de galerij van uw appartementengebouw nog voorzien van spaarlampen. Een spaarlamp in de vorm van PL-verlichting gebruikt vaak 30 watt. U kunt eenvoudig een energiebesparing van 70% realiseren. Hoe? Door als VvE te besluiten om de spaarlampen te vervangen door energiezuinige LED PL of door andere ledmodules.

Besparen in de garage, kelder en berging

Ook de bestaande verlichting in en rondom de gangen in de berging, de garage en de kelder, vaak tl-buizen in een waterdicht en stootvast armatuur, kunnen vervangen worden door energiezuinige LED verlichting. Door de bestaande tl-buizen te vervangen door een met een sensor uitgeruste LED TL kan maar liefst tot 90% bespaard worden op het energieverbruik.

Besparen op de portiekarmaturen

Vaak zien we dat de portiekarmaturen in appartementengebouwen nog voorzien van kleine tl-buizen van 8 watt. Het is eenvoudig om als VvE energie te besparen. Vervang de bestaande verlichting door LED TL van 4 watt. Dat levert al een besparing op van 50%. Er is nog meer besparing mogelijk, bijvoorbeeld door een combilamp, een LED uitvoering met een accu, in te bouwen in het armatuur. Vervanging van het bestaande 8 watt tl-verlichting is heel eenvoudig, want de combilamp past precies in de vrijkomende plaats. Ook door het inbouwen van de combilamp is de zogenaamde routemarkering armaturen kan er een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd. Verwisselen van batterijen is immers niet meer nodig en de lamp hoeft maar een keer per vijf jaar te worden verwisseld.

Wat is het direct financiële voordeel voor de VvE bij aanschaf van LED?

Elektra wordt via de winst en verliesrekening afgerekend. Doordat het elektraverbruik afneemt kan dit geld gebruikt worden voor andere zaken, of is het zelfs misschien mogelijk om de bijdrage iets te verlagen. Dit laatste komt het minst voor, veelal wordt het geld gebruikt ter compensatie van andere zaken. Uiteindelijk betekent het dat de leden minder snel hun bijdrage hoeven te verhogen.

Wilt u weten hoe uw VvE hierop kan besparen?

Samen met de VvE kijken wij graag naar de mogelijkheden en vragen wij graag diverse offertes aan. Wilt u hierover meer weten? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.