Wanneer je in een appartementencomplex woont, is er vaak sprake van een Vereniging van Eigenaren. Ontzettend handig natuurlijk aangezien er op die wijze en hoop gemeenschappelijke zaken worden geregeld. Als lid van de VvE betaal je een bepaald aandeel in de onderhoudsreserve voor het geval om het complex op orde kunnen houden. Maar stel nu dat je daar al jarenlang aan mee betaald hebt, zonder dat het groot onderhoud waar het voor bestemd is, werd uitgevoerd. Nu denk je erover om wellicht een ander huis te gaan kopen en omdat je niet wil betalen voor iets dat niet gebeurt voor jou, verzoek je het bestuur om jouw aandeel in het zogeheten reservefonds terug te betalen. Helaas, dat zal niet gaan. Het bestuur zal namelijk je verzoek afwijzen en je geld niet terug geven. En het vervelende daarbij is dat ze volkomen in hun recht staan. Je hebt namelijk geen recht op teruggave.

Vrij logisch

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar toch is het vrij logisch dat de VvE het geld niet terugbetaalt. In dat geval zullen ze dat namelijk altijd moeten doen bij verkoop van een appartement. Op die wijze is het onmogelijk om een financiële buffer op te bouwen en kan het zelfs zover komen dat er in het geval van onderhoudskosten niet betaald kan worden omdat de VvE niet voldoende geld heeft.

Vermeld je aandeel bij verkoop

Als appartement eigenaar heb je jarenlang je aandeel in het onderhoudsreservefonds betaalt. Dit fonds is ten behoeve van de VvE en wordt gebruikt voor onderhoud aan het complex. Het is wél aan te raden om je aandeel in dat fonds kenbaar te maken wanneer je het appartement verkoopt. Zodra het appartement namelijk verkocht is, vraagt de notaris bij de VvE beheerder of het bestuur van de VvE informatie op waar ook in te zien is wat jouw aandeel is in het reservefonds. Degenen die het appartement van jou koopt zal enkel overdrachtsbelasting moeten betalen over de koopprijs. Dat wordt verminderd met het aandeel dat je hebt in het reservefonds.

Waarom een gezonde VvE

Op die wijze zorg je er als bewoners samen voor dat de VvE gezond blijft en dat is natuurlijk een groot voordeel. Niet alleen omdat het onderhoud goed verzorgd kan worden, maar ook omdat de waarde van je appartement zo een stuk hoger blijft. Daarom is het belangrijk dat er voldoende middelen in het reservefonds te vinden zijn. Wanneer je het appartement wil verkopen, is het een stuk aantrekkelijker wanneer er sprake is van een gezonde VvE in plaats van een VvE zonder reserve.