Sinds in de invoering van de nieuwe wet Verbetering functioneren Vereniging van Eigenaars is het verplicht om voor iedere VvE geld te reserveren voor groot onderhoud. Het uitgangspunt hierin is dat men of 0,5% van de herbouwwaarde sparen of een MJOP opstelt. In de meerjarenonderhoudsplanning wordt dan een bedrag berekend welke de leden jaarlijks dienen te sparen.

Hoe vindt de controle plaats op de wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars?

Voor alsnog wordt dit niet gecontroleerd door de overheid. Wel wordt er door de hypotheekverstrekkers rekening mee gehouden. Een hypotheekverstrekker, veelal een bank, vraagt voor dat hij een lening verstrekt de gegevens op van de VvE. Hierin wordt gekeken of er een MJOP aanwezig is en wordt er vervolgens getoetst of er conform de richtlijnen van de wet verbetering functioneren vereniging van eigenaren wordt gedoteerd aan het reservefonds.

Waarom is de nieuwe wet zo belangrijk voor een hypotheekverstrekker?

U kunt het zien als een stukje zorgplicht. Mocht u een appartement kopen waar later blijkt dat de vereniging van eigenaren niet voldoende geld heeft om het grootonderhoud uit te voeren, en u hierdoor in de problemen komt, kan het zo zijn dat u het appartement met verlies moet verkopen. Hierdoor kan er een restschuld ontstaan wat voor niemand wenselijk is.

Daarnaast is het zo dat bij het verstrekken van een hypotheek het gefinancierde object als onderpand wordt ingezet. Mocht de hypotheeknemer zijn hypotheek niet meer kunnen betalen, dan kan de hypotheekvertrekker over gaan tot veilen. Hierbij is de meest gewenste situatie dat het onderpand in goede staat verkeerd. Een gezonde en actieve vve zorgt voor goed onderhoud.

Heeft u vragen over deze nieuwe wet of wilt u hierbij geadviseerd worden?

Een goede VvE beheerder kijkt samen met u naar de financiën van uw vereniging van eigenaren. Hierbij hoort ook de dotatie aan het reservefonds waarbij rekening wordt gehouden met de vingerende wet en regelgeving. Neemt u vrijblijvend contact met ons op om samen te kijken wat wij voor u hierin kunnen betekenen.