Wilt weten hoe een VvE opgericht wordt of hij juist geactiveerd wordt? Bij de akte van splitsing ontstaat er namelijk al een VvE, omdat dit namelijk verplicht is op het moment dat er een pand wordt gescheiden. Bij deze scheiding is het van belang dat iedere flat/woning haar eigen entree krijgt.

Koopt u een appartement in een complex welke al lang bestaat maar kunt u er niet over terugvinden? Dan is er een grote kans dat het een slapende Vereniging van Eigenaren betreft. Het is dan van belang dat deze wordt geactiveerd.

Waarvoor staat eigenlijk de VvE?

De VvE staat opgesteld om toezicht te houden op de regels welke zijn opgesteld. Deze regels worden veelal als eerste in de AvS (Akte van Splitsing) opgenomen waarna er vervolgens tijdens een Algemene Ledenvergadering een huishoudelijk regelement wordt opgesteld. Dit reglement moet worden bekrachtigd door de ALV. Naast de toezicht dient de VvE zorg te dragen voor het onderhoud aan het appartementengebouw. Alle zaken welke hieronder vallen staat eveneens beschreven in de splitsingsakte.

Waar vind ik de splitsingsakte

Is er geen VvE Beheerder welke de akte heeft of één van de andere eigenaren kan deze niet verstrekken, dan kan de Akte van Splitsing ook opgevraagd worden bij de Kamer van Koophandel.

Hoe richt ik een VvE op?

Naast het opvragen van de splitsingsakte is het ook van belang om te controleren of de VvE is ingeschreven bij de KvK. Met het uittreksel van de Kamer van Koophandel is het mogelijk voor de bestuurder  van de VvE om een bankrekening te openen. Het is van belang dat hierop de bijdrage binnenkomen.

Doordat de bijdrage binnenkomen op de rekening van de vereniging kunnen de daarvoor bestemde kosten van deze rekening worden afgeschreven. Denk hierbij aan de verzekering, maar ook het klein- en het grootonderhoud. Om een goede begroting te maken en te weten hoeveel er gespaard dient te worden is het beste om een MJOP op te stellen.


Hulp nodig bij het oprichten van een VvE?

Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Als professionele VvE Beheerder kunnen wij u adviseren en begeleiden bij het oprichten en activeren van de Vereniging van Eigenaren.